06-22405663 jan@nen-check.nl

Zwerfkasten keuren

Zwerfkasten zijn verplaatsbare verdelers van elektrische energie en worden onder andere ingezet op voor (tijdelijke) installaties op bouwwerken, bij evenementen, bij de wegenbouw, en ook in productiehallen van bedrijven. 

Ook een zwerfkast dient regelmatig te worden geïnspecteerd.
Ze staan vaak buiten in weer en wind en de omstandigheden kunnen ook van ruwe aard zijn.

Risico’s

Het spreekt voor zich dat uw werknemers gevaar lopen als een zwerfkast niet in orde is. Goed onderhoud, kennis over het juiste gebruik (zowel van uw werknemers als degenen die de zwerfkast plaatsen) voorkomen veel problemen. Volgens de Arbo wet zijn ze ook een vereiste.

Verplichte Inspectie

Via een regelmatige verplichte inspectie kunnen gebreken voortijdig opgespoord en hersteld worden, zodat uw werknemers hun werk veilig en efficiënt kunnen blijven doen. De inspectie moet u laten uitvoeren door een gecertificeerde keurmeester. U ontvangt een officieel NEN keuringsbewijs.

Hoe vaak?

Zwerfkasten moeten regelmatig gekeurd worden. De keurmeester bepaalt wanneer de volgende keuring moet plaatsvinden. De tijd tussen 2 controles wordt namelijk op basis van een risicoanalyse bepaald. Deze risicoanalyse moet door een bevoegd persoon worden uitgevoerd. In de meeste gevallen geldt een keuring voor 1 jaar. Onze Keurmeester is bevoegd om deze interval te bepalen en aan te geven wanneer de volgende keuring noodzakelijk is.

Na keuring van uw zwerfkast krijgt deze een keuringssticker. Op deze sticker kunt u zien wanneer de volgende keuring moet plaats te vinden. Ook krijgt u een certificaat en een keuringsrapport. Bij een eventuele controle door de Arbo dienst voldoet u daarmee aan alle vereisten.

Waar?

Uw materieel kan gekeurd worden op locatie of bouwplaats. Meestal wordt op locatie gekeurd; wel zo makkelijk voor alle betrokkenen, zeker als u meerdere zwerkasten in één keer wilt laten keuren.

Niet goed gekeurd?

Stel dat een van uw zwerfkast (nog) niet voldoet aan de vereiste norm. In dat geval bent u verzekerd van een snelle reparatie. Bi voorkeur direct en ter plekke! Waarna herkeuring aansluitend plaats vindt. Is dit niet mogelijk dan kunt u vertrouwen op een zo snel mogelijke vervanging. U krijgt hierover advies van onze keurmeester en ook krijgt u antwoord op eventuele vragen.

    Praktisch

    Het is zeker aan te raden om een zwerfkast bij inspectie open te maken. En te controleren op losse contacten die vaak zijn te zien door verkleuringen/vervormingen aan kunststof delen van de contactdoezen, de installatieautomaten en aardlekbeveiligingen vanwege verhitting door verhoogde overgangsweerstand.

    Zwerfkasten die veel verplaatst worden of blootstaan aan trillingen (tijdens transport) hebben last van voornamelijk kooiklemmen die (te) los gaan staan. Het is aan te raden om deze klemmen op de componenten eens per jaar na te trekken met het voorgeschreven moment.